Voor een dijk van een dak.

Veiligheid

Airco’s, zonnepanelen of luchtbehandelingskasten: op daken kunnen allerlei zaken staan die periodiek onderhoud vergen. Veiligheid is cruciaal bij werken op hoogte en daarvoor is valbeveiliging noodzakelijk. Van Dijk Dakwerken heeft een ruim aanbod veiligheidssystemen voor elk object zodat mensen veilig op een dak kunnen werken.

Bij nieuwbouw is het al verplicht om op voorhand te kijken hoe onderhoud veilig kan worden uitgevoerd en bij bestaande bouw is het ook zaak om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen. In het Bouwbesluit staat dat als er gebouwgebonden voorzieningen nodig zijn om veilig onderhoud te kunnen plegen, deze voorzieningen daadwerkelijk moeten zijn getroffen. Dat moet altijd bij een hoogte van 2,50 meter of hoger. Op het dak gelden ook regels. De zogeheten veilige zone in Nederland is bepaald op 4 meter uit de valzijde. Het is niet toegestaan om tot 2 meter uit de valzijde zonder veiligheidsmiddelen te werken. Met de juiste permanente valbeveiliging op uw dak voldoet u aan die verplichting. Bovendien voorkomt u kosten voor het telkens plaatsen van hekwerken tijdens kortdurend onderhoud.

Hekken, ankerpunten en veiligheidslijnen

Aan de hand van een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI &E) kan worden bepaald welke maatregelen genomen moeten worden. Van Dijk Dakwerken levert en monteert permanente veiligheid voor elk object. Er zijn diverse mogelijkheden. Hekwerken op daken bieden optimale veiligheid en hebben een aantal voordelen. Installatie is eenvoudig en er wordt een onbeperkt aantal personen beschermd, waardoor altijd en door iedereen veilig op hoogte kan worden gewerkt. Hekwerken zijn in verschillende varianten leverbaar.

Ankerpunten met veiligheidslijn

Een ankerpunt met veiligheidslijn wordt op maximaal 2 meter van de dakrand geplaatst. Een persoon die op het dak aan het werk is kan zich met een harnas vastmaken aan de lijn. Dat voorkomt dat de persoon over de dakrand kan vallen.

Elk dak is weer anders en vraagt om een specifieke veiligheidsoplossing. 

Onze adviseurs voorzien u graag van een advies op maat. Interesse? Neem contact met ons op!